Mag ik een e-book doorverkopen na het gelezen te hebben?

Iedereen die een e-reader (of een ander apparaat) heeft om digitale boeken te kunnen lezen, download zijn boeken digitaal van (hopelijk)een legale downloadsite.

Na het boek gelezen te hebben vraagt de buurvrouw of deze het ook mag lezen en of jij een kopie kunt maken zodat zij deze ook op haar e-reader kan lezen. Of je wilt het e-boek op marktplaats verkopen.

De vraag is dan of je dat mag. Alhoewel de meeste mensen geneigd zijn om hierop ja te zeggen, jij hebt het tenslotte toch gekocht, ligt dit juridisch iets moelijker.

Waar het om gaat is de overeenkomst die jij als klant/koper met de maker/aanbieder van de software hebt gesloten. (Een e-boek is tenslotte software, net als de gekochte en gedownloade muziek op je pc / tablet of mobieltje.) De meeste software wordt namelijk nooit eigendom van de koper. Als koper ben je meestal eigenlijk alleen maar “gebruiker” en geen eigenaar.

Dat je geen e-boeken mag doorverkopen bleek uit een uitspraak van het hoogste gerechtshof van Europa. Hierin werd duidelijk gesteld dat je als “gebruiker” geen (door)verkooprechten hebt van de aangeschafte e-boeken. Als gebruiker mag je alleen het boek lezen, verwijderen en verder niets. Jammer dus voor de buurvrouw die graag een kopie wil hebben. Hetzelfde geldt voor de meeste software waarbij in de algemene voorwaarden gesteld wordt dat je het maar op één apparaat mag downloaden en dat je geen eigendom verkrijgt! Door de software te installeren en te gebruiken, ga je akkoord met deze voorwaarden.

Dus de vraag of je eigenaar wordt van software, zoals een e-boek, kan eigenlijk met “nee” worden beantwoord. Het maakt niet uit waar de e-boeken zijn gekocht, elke downloadsite hanteert bepaalde regels ten aanzien van de download en gebruik.

Gérard Koopal
Senior intaker