Soorten problemen
De Wetswinkel kan je helpen bij allerlei (sociaal) juridische problemen. Hieronder noemen wij een aantal voorbeelden maar je bent ook welkom met ieder ander probleem..

  • Arbeidsrecht, zoals ontslag
  • Echtscheiding en alimentatie
  • Uitkeringen en pensioen
  • Erfenissen
  • Contracten en andere overeenkomsten
  • Huur en verhuur
  • Koop en verkoop

Of problemen met instellingen en bedrijven zoals:

  • Woningbouwverenigingen
  • Gas- en Electrabedrijven
  • Telecombedrijven
  • Gemeenten

Schulden

Je maakt je zorgen over jouw financiële situatie en wilt graag hierover praten met een onafhankelijke deskundige? Je hebt onvoldoende inzicht in jouw inkomsten- en uitgavenpatroon? Lukt het je niet om een betalingsregeling te treffen met een schuldeiser? Heb je schulden en kun je niet of onvoldoende geholpen worden door de reguliere schuldhulpverlening? De Wetswinkel kan je hierbij helpen en ook inzicht geven in jouw financiële situatie. Tevens kunnen wij je helpen met het opstellen van een plan van aanpak om jouw financiële situatie inzichtelijk te houden. Het is belangrijk dat je voldoende inzicht hebt in jouw eigen financiële situatie. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Maar mogelijk heb je (tijdelijk) ondersteuning nodig. Aarzel niet om bijtijds om hulp te vragen of ondersteuning te zoeken en stap bij ons binnen! Problemen komen zelden alleen en daarmee de zorgen. Soms kan het gebeuren dat je daardoor het overzicht over de financiën kwijt raakt. Je verliest soms ook gemakkelijk het inzicht in je inkomsten en uitgaven. De oorzaken kunnen natuurlijk verschillen. Misschien wel doordat je in een echtscheiding ligt of je baan bent kwijtgeraakt. Dan verandert er veel en is het niet altijd makkelijk alles weer op een rijtje te zetten. In een aantal gevallen kun je terecht bij de reguliere schuldhulpverlening, zoals PLANgroep, maar niet altijd, omdat daar bepaalde eisen worden gesteld voordat je voor die hulp in aanmerking komt. Ook is het niet altijd nodig. Vaak is enige ondersteuning al voldoende om weer inzicht te krijgen of tot overeenstemming met een of meerdere schuldeisers te komen. Of dat nu de woningbouwvereniging is of een postorderbedrijf, de gemeente of de Belastingdienst of wie dan ook..

De Wetswinkel?

In geval je (tijdelijk) in financiële problemen zit denk je misschien niet zo snel aan de Wetswinkel. Toch kunnen wij je ook hier mogelijk van dienst zijn. Wij hebben vrijwilligers die je kunnen helpen bij het maken van een plan van aanpak. Daarmee willen wij het inzicht in jouw inkomsten- en uitgavenpatroon weer herstellen en tot afspraken komen met de schuldeiser(s). Onze schuldhulpbegeleiders keren samen met jou de “schoenendoos” met administratie en rekeningen om en maken daar weer een geordende map van. Het helpt natuurlijk wel als je dat eerst zelf doet en alles op volgorde van binnenkomst verzamelt..

Alleen, samen, zelfredzaam?

Je kunt je financiële probleem natuurlijk alleen proberen op te lossen, maar vaak is dat niet zo makkelijk en dan voel je jezelf zo alleen staan! Waarom zou je het niet samen doen? De Wetswinkel is er ook voor jou. De Wetswinkel is altijd vlakbij jou in de buurt. Wij houden ons inloopspreekuur in buurt- en/of activiteitencentra in de belangrijkste woonkernen van Almere (Stad, Haven, Buiten en Poort). Vaak kun je zelf meer dan je denkt, maar we helpen je daar graag bij.  Zo kun je waarschijnlijk best zelf een brief schrijven, maar helpen wij graag met wat daar in moet staan. Aarzel niet te lang, maar loop gewoon bij ons binnen. We zijn er om je te helpen..