Verplichte quarantaine

Zoontje heeft nog klachten en het hele gezin moet van de GGD in quarantaine. Man werkt in onderhoud van technische apparatuur (dus niet solistisch en bij mensen thuis). Met de beperkte jurisprudentie kun je in dezen een beroep doen op verantwoordelijkheid naar beiden kanten: de werknemer heeft een (maatschappelijke) verplichting tot quarantaine en van een goed werkgever mag niet verwacht worden dat hij zijn werknemer verplicht te komen, met alle risico’s van dien. Daarnaast mag van een goed werknemer verwacht worden dat hij de nodige maatregelen neemt om COVID-19 op de werkvloer/klanten te voorkomen. Met andere woorden: van een goed werknemer mag je verwachten dat hij de kans op besmetting van een infectieziekte probeert te voorkomen.

Wel moet een werknemer bereid zijn andere werkzaamheden te doen, anders vervalt de loondoorbetaling.

Ontslag op staande voet is sowieso niet mogelijk.

Daarnaast is er in deze gevallen gewoon een recht op 100% loon, en GEEN ZIEKMELDING. Werknemer is in dezen namelijk niet ziek, maar krijgt een opgelegde overheidsmaatregel.

Wij hebben cliënt geadviseerd een mail te schrijven (mondeling is vorige week hier ruzie over ontstaan met werkgever), om een beroep te doen op artikel 611, maar bereid te blijven om vanuit huis werkzaamheden te verrichten, zover als mogelijk, en een beroep te doen op artikel 628, omdat het geen ziekte is, maar een opgelegde overheidsmaatregel die risico werkgever is.

Daarnaast vragen wij ons af hoe aansprakelijk een werkgever is richting klanten en zijn andere werknemers, op het moment dat hij welbewust quarantainemaatregelen aan zijn laars lapt en een klant in het ziekenhuis belandt/overlijdt…… Dat is een risico die je liever niet loopt, zeker niet bewust.

Ter aanvulling:

  1. De werkgever heeft uit grond van de (arbeids-)wet als goed werkgever te handelen en een veilige werkplek voor zijn personeel te verschaffen.
    In dit geval is er een verplichte (dwingende)overheidsmaatregel opgelegd die geldt voor zowel de werknemer alsmede de werkgever.
    Indien de werkgever de werknemer verplicht op het werk te komen overtreedt de werkgever de eisen zoals vermeld in de arbo-wetgeving.
    (Een melding naar de algemene inspectiedienst zou afdoende moeten zijn als retributie.)
    Hier een link naar een zelfde soort situatie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2021:1170
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *