Kopen op Marktplaats.nl. Ben je verplicht de koop af te nemen?

Stel je ziet een leuk artikel op Marktplaats.nl en doet een bod. De verkoper accepteert je bod.

Ben je dan verplicht om het gekochte artikel af te nemen?  Volgens een uitspraak van de kantonrechter van de  rechtbank Amsterdam is dat niet het geval.

In de huidige gebruiksvoorwaarden van Marktplaats.nl is te lezen dat een aanbod en/of aanvaarding niet bindend is dus dat je er niet aan gehouden kunt worden te leveren of af te nemen. In de gebruiksvoorwaarden van Marktplaats.nl staat namelijk het volgende: “Tenzij in deze Gebruiksvoorwaarden anders is geregeld, is een bod op een product of dienst in een advertentie niet bindend. Een adverteerder is niet verplicht een dergelijk (redelijk) bod te accepteren. Indien een dergelijk bod door een adverteerder wordt geaccepteerd, verplicht dit de bieder niet tot aankoop”.  

Gebruikers van Marktplaats.nl zijn aan deze voorwaarden gebonden hetgeen betekent dat zowel de koper als de verkoper vrij zijn om van de koop af te zien.

Dat het ook anders kan zijn op soortgelijke sites, waar goederen of diensten aangeboden worden, bewijst o.a. Catawiki. In hun voorwaarden staat dat zowel koper als verkoper wél gebonden zijn aan het aanbod alsmede de aanvaarding. Een eenmaal gedaan bod is hier dus wel bindend en dien je deze af te nemen.

Kijk dus goed naar de voorwaarden als je gebruik maakt van een site waarop goederen en diensten worden aangeboden. (Overigens, sommige sites brengen extra kosten in rekening bij koop/verkoop. Hou daar ook rekening mee!)

Mr. Gérard Koopal

Senior intaker Wetswinkel Almere

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *