Moet schadevergoeding van belastingaffaire worden gedeeld met ex?

Moeten we de € 30.000 compensatie kinderopvangtoeslag delen?

 

Mijn ex en ik hebben tijdens ons huwelijk in 2014 de kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen en nu blijkt ten onrechte. Ik ben erachter gekomen dat zij € 30.000 van de overheid heeft gehad. Heb ik recht op een deel daarvan?

Als jullie waren getrouwd in gemeenschap van goederen dan viel de belastingschuld (de terugbetaling) ook in die gemeenschap. De schuld is afbetaald met geld dat tot de gemeenschap behoort. De overheid heeft via de Catshuisregeling veel gedupeerden en per (voormalig) huishouden een eenmalig bedrag van € 30.000 uitbetaald onder meer als compensatie voor het geleden leed. Jullie hebben dat leed allebei gehad. Dat maakt dat de vergoeding voor jullie beiden is. En omdat jouw ex het heeft ontvangen, moet zij aan jou betalen.

Als jullie niet getrouwd zouden zijn geweest, is het niet zeker dat jij recht hebt op een deel van de compensatie. Als jij hebt meebetaald aan de terugbetaling van de belastingschuld, dan is het ook redelijk dat jij een deel van de compensatie krijgt. Maar als jouw ex alles zelf heeft terugbetaald, dan zal het een lastig verhaal worden. De overheid is volgens de website bezig met een regeling voor ex-partners (services.belastingdienst.nl). Niet duidelijk is of dat ziet op gehuwde en/of samenwonende partners.

 

Ingrid Maste

Hillen van Tol
Advocaten Mediators

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *