Kan ik zelf procederen bij de kantonrechter?

Zelf procederen bij de kantonrechter

De kantonrechter behandelt geschillen over geldvorderingen t/m EUR 25.000, arbeidszaken, huurrechtzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waarvoor je bij de kantonrechter moet zijn.

Bij de kantonrechter heb je geen advocaat nodig. Je kunt als burger zelf je recht halen, dat scheelt in de kosten. Maar zelf procederen is niet eenvoudig. Hoe start je een procedure? Hoe schrijf je een dagvaarding? Hoe vertel je je verhaal in de rechtszaal? In de praktijk zul je toch vaak behoefte hebben aan juridische bijstand. Bij de kantonrechter kun je je, behalve door een advocaat, ook laten bijstaan door iemand anders, bijvoorbeeld een jurist van een rechtsbijstandsverzekering of een vakbond, een juridisch adviseur, een deurwaarder of door iemand anders met kennis van zaken.

Sinds kort kun je ook de hulp inroepen van “rechtfabriek.nl”. Dit is de website van een eind 2020 opgerichte onderneming, genaamd Vonnisfabriek BV, die zich specifiek richt op het ondersteunen van kantonprocedures van particulieren en bedrijven. De mensen van rechtfabriek zijn gespecialiseerd in het schrijven van processtukken, maar ook voor een formele brief of voor hulp bij onderhandelingen kun je er terecht. Op de website staat dat ze wel 10x goedkoper zijn dan een advocaat. Dat komt omdat ze met (master)studenten werken. Daarnaast hanteren ze een strak proces. Ze werken volledig digitaal en je kunt ze niet bellen (telefonisch contact is alleen mogelijk op hun initiatief). Ook geven ze geen advies over wat te doen. “Ben je onzeker wat te doen, schakel een jurist of advocaat in!”, zo valt te lezen bij de veel gestelde vragen (FAQ). Ze hanteren een vaste prijs per onderdeel, bijvoorbeeld voor het opstellen van een dagvaarding of verweerschrift. Ze geven geen prijs voor het hele traject.  Volgens de website hebben ze al meer dan 70 zaken behandeld en halen ze uit 20 beoordelingen een cijfer 4.6 van de 5. Dat is helaas niet te verifiëren. Er staan ook 4 google reviews op internet met ieder 5 sterren, maar de personen achter deze reviews lijken allemaal werkzaam te zijn bij of voor een en hetzelfde marketingbureau.

Voor particulieren, zzp-ers en ondernemingen die zelf goedkoop hun recht willen halen is het mooi dat ze nu (ook) kunnen aankloppen bij rechtfabriek.nl. De website is fraai en overzichtelijk vormgegeven. Maar of dit de beste keus is hangt af van de aard en ingewikkeldheid van het geschil en van de persoonlijke omstandigheden.

Het is in alle gevallen aan te raden om eerst even naar een advocaat te gaan of een jurist en te vragen hoe je juridische positie is en wat je slagingskansen zijn in een procedure. En als je dan toch advies bij een advocaat of jurist vraagt, informeer dan meteen naar de kosten die hij/zij rekent. Dat kan nog best eens meevallen.  En de prijs die “rechtfabriek.nl” rekent voor het werk door studenten moet je afwegen tegen de prijs van het werk door een ervaren advocaat, jurist, etc. En bedenk dat goedkoop ook duurkoop kan zijn.

Particulieren kunnen overigens gratis juridisch advies inwinnen bij het Juridisch Loket of, in Almere, bij de Wetswinkel. Zij kunnen je ook helpen om een keuze te maken uit het aanbod van juridische dienstverleners.

Corina Valkenburg

Stichting Wetswinkel Almere