Creditcheck NS kan slecht uitpakken

De creditcheck van de NS kan slecht uitpakken

Mijn klant moet voor zijn werk dagelijks van Hilversum naar Almere reizen en probeert bij de NS een maandabonnement af te sluiten voor deze rit.

Het lukt hem zelf niet omdat hij niet door de “ creditcheck” van de NS komt. Hij denkt dat de oorzaak is dat hij veel zwart gereisd heeft in het verleden en vraagt mij, als zijn beschermingsbewindvoerder, of er een oplossing is.

Bij mijn eerste poging om een abonnement af te sluiten wordt gemeld dat de “creditcheck” niet wordt toegepast, maar omdat automatisch incasseren van de 1e nota niet lukt wordt het abonnement gecanceld. Bij mensen die onder bewind staan is automatische incasso bijna altijd uitgeschakeld, omdat er geen stabiele financiële situatie is. NS geeft aan dat zij geen rekeningen sturen voor de 1e betaling.

Mijn tweede poging om een abonnement af te sluiten lukte niet omdat de “creditcheck” strikt werd uitgevoerd en mijn klant hieraan niet voldeed.

Bij navraag bij Focum vorderingenbeheer, het bureau waarnaar NS Reizigers mij doorstuurde, bleek dat mijn klant een vordering van Van Dijk Educatie van 14-08-2012 niet had voldaan.

Mijn klant is geboren in 1997 en op het moment dat de vordering ontstond was hij 14 jaar oud. De vordering was (waarschijnlijk) bedoeld voor zijn ouders.
Desgevraagd geeft Focum vorderingenbeheer aan dat de naam van mijn klant op de rekening stond en dat de schuldvordering daarom over is gegaan op mijn klant toen hij 18 jaar werd.

Focum vorderingenbeheer geeft aan dat mijn verzoek om betrokkene te schrappen als wanbetaler zal worden overwogen als daartoe een verzoek wordt ontvangen.

Ik vraag mij af hoeveel mensen de dupe worden van deze praktijk. Hoeveel mensen gedwongen worden om voor reizen met de NS dure dagkaarten te moeten kopen, omdat hun ouders, om wat voor reden ook, verzuimd hebben de rekening van middelbare schoolboeken te betalen.

Hans Oomes

Cliëntenbegeleider Wetswinkel Almere