Relatieproblemen? Wacht niet!

“Relatieproblemen? Wacht niet tot er niks anders op zit dan te scheiden”

 

Maatschappelijk werker Marijke Heijkoop krijgt bij het Wijkteam Almere Stedenwijk/Literatuurwijk vaak vragen over scheiden. Samen met Almeerders kijkt ze dan hoe ze het scheidingsproces kunnen doorlopen. Al heeft Marijke liever dat inwoners eerder aankloppen bij relatieproblemen.

 

Waarom vind je het belangrijk dat inwoners nog voordat ze besloten hebben te scheiden bij het Wijkteam aankloppen?

“Scheiden is een moeilijk proces. Het vraagt veel van mensen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is vaak ook het laatste redmiddel, terwijl wij eerder al kunnen helpen. Vanuit het maatschappelijk werk bieden wij bijvoorbeeld relatiegesprekken. Daarom is het goed om bij relatieproblemen al naar ons te komen. Je kunt je melden bij het wijkteam om een afspraak te maken. Het kennismakingsgesprek gebeurt bij ons op kantoor of bij je thuis. Het helpt om tegen iemand te praten die je niet kent, die geen oordeel over je heeft. Als maatschappelijk werker ben ik neutraal en kan ik van een afstand naar je relatieproblemen kijken. Daarna kunnen we samen kijken hoe je situatie nu is en welke stappen je moet nemen als je wilt scheiden.’

 

Welke vragen hoor je het meest?

“Ieder heeft z’n eigen verhaal, wat ook wil zeggen dat ieder weer andere vragen heeft. De meeste inwoners die bij ons komen, hebben al het besluit genomen om te scheiden. De een heeft al wat stappen in het proces gezet, de ander staat aan het begin. Vragen zijn er over huisvesting, de verdeling van de kinderen en het financiële plaatje na de scheiding. Daarnaast ondersteunen we bij het contact met de advocaat en bij het opstellen van een ouderschapsplan. Scheiden is als een grote puzzel. Ik probeer samen met jou die puzzel te leggen.”

 

Hebben jullie antwoord op al die verschillende vragen?

“We proberen zo goed mogelijk vanuit onze deskundigheid mee te kijken naar de situatie van mensen die bij ons aankloppen. Zijn er specifieke juridische vragen, dan verwijzen wij door naar de Wetswinkel. Daar werken vrijwilligers met een juridische achtergrond die ook tijd hebben voor jou als persoon. Zij kunnen een brief van de rechtbank in normale taal uitleggen of nagaan of de berekening van de alimentatie klopt. Wij werken veel samen met andere organisaties. Dus als wij het antwoord niet hebben, weten we wel waar je naartoe kunt.”

 

Tips van Marijke

  • Uit onderzoek blijkt dat relatieproblemen vaak starten als er kinderen worden geboren. Het verandert de dynamiek van de relatie en dit kan erg lastig zijn, zeker als er al persoonlijke problemen spelen. Spelen er relatieproblemen, kom dan al naar ons toe. Wacht niet tot er niks anders op zit dan te scheiden.
  • Mocht je toch besloten hebben te scheiden en je komt er niet uit, weet dan dat je je voor ondersteuning ook kunt melden bij een van de wijkteams.