Foto’s van kind op sociale media

Sociale media zijn voor mij een manier om in contact te blijven met vrienden en familie. Ik post dus vaak foto’s van mijzelf en mijn zoon van onze gezamenlijke momenten. Ik ben trots op mijn zoon en wil dat ook laten zien aan mijn volgers. Mijn ex wil dat ik die foto’s verwijder. Mag zij dat verlangen?

Als iedereen de foto’s kan zien (openbaar account), is er ook een kans op misbruik. Geoordeeld zou kunnen worden dat dit niet in het belang is van jouw zoon. Maar als de foto’s staan op een afgeschermd account, of jouw hele account alleen zichtbaar is voor familie en een groep vrienden, kan dat anders liggen. Als in die groep mensen zitten die de foto’s zouden misbruiken zou je ook hiervoor kunnen denken dat publicatie ongewenst is. Maar als hiervoor geen aanleiding is, lijkt mij dat het plaatsen van jullie foto’s niet tegengegaan kan worden. Let bij het plaatsen van foto’s op sociale media altijd op of dat in het belang is van je kind. Als het eenmaal op “het net” staat, is het uitermate lastig dat weer te verwijderen. Je weet bovendien niet wie er een kopie van heeft gemaakt en wat daarmee wordt gedaan.

 

Ingrid Maste

Hillen van Tol
Advocaten Mediation