Kinderalimentatie doorbetalen als zij bij mij zijn?

Mijn ex is langdurig ziek geworden en ik zorg al twee maanden volledig voor de kinderen. Ik vind het fijn dat de kinderen bij mij zijn, maar nu betaal ik dubbel: én alimentatie én de kosten van de kinderen. Moet ik de kinderalimentatie door blijven betalen als de kinderen bij mij zijn?
Bij de berekening van kinderalimentatie kijk je eerst naar hoeveel de kinderen kosten. Daarna bereken je hoeveel welke ouder hieraan bijdraagt. Voor de “omgangsouder” wordt dan een bedrag in mindering gebracht omdat deze ook zorgkosten in natura heeft, zoals eten, douchekosten, vakanties etc. Deze zorgkorting is in het alimentatiebedrag verwerkt. Dus ook voor de vakanties. Maar als de kinderen veel vaker bij jou zijn dan in de zorgregeling is opgenomen, en waarvoor de zorgkorting geldt, is het redelijk en billijk dat er compensatie komt. Die compensatie geldt in ieder geval voor de zorgkosten, maar ook voor de verblijfoverstijgende kosten als jij die betaalt: school, kleding, etc. Het gaat dan om de alimentatie die uitstijgt boven de zorgkorting. Kosten die moeder nu uitspaart. Overleg het met moeder en leg bij een akkoord dit schriftelijk vast met jullie handtekening. Zo voorkom je dat je later alsnog een deurwaarder langs krijgt. Is er geen akkoord, dan kan je het aan de rechter voorleggen.

Ingrid Maste
Hillen van Tol
Advocaten Mediation