Trouwen of geregistreerd partnerschap?

Mijn vriend en ik vinden het tijd voor een volgende stap in onze relatie. Hij wil trouwen, maar ik wil een geregistreerd partnerschap (g.p.). Wat zijn de verschillen?

Van alle juridisch vaste verbintenissen in Nederland trouwt 75% en heeft 25% een geregistreerd partnerschap. Een ander deel kiest om al dan niet met een samenlevingscontract samen te wonen.

Tussen trouwen en een g.p. zit niet veel verschil. Bij een huwelijk moet je elkaar het “ja-woord” geven, bij een g.p. hoeft dat niet. Een g.p. wordt in het buitenland niet altijd erkend. Na een g.p. kan je niet alsnog met elkaar trouwen. Wel kan dit naar een huwelijk worden omgezet. Andersom kan niet. Als jullie ooit besluiten uit elkaar te gaan kan dat bij een g.p. zonder kinderen zonder rechter. Bij huwelijk of een g.p. met kinderen gaat dat altijd via de rechter. Voor jullie eventuele gezamenlijke kinderen maakt het geen verschil: de echtgenoot of g.p. is automatisch de vader en hij heeft direct samen met jou ouderlijk gezag. Erfrechtelijk maakt het ook geen verschil en in beide gevallen kan je ervoor kiezen om tevoren voorwaarden op te maken via de notaris. In beide gevallen kunnen jullie er een mooi feest van maken. De wet schrijft ook gevolgen van jullie huwelijk of g.p. voor. En de wet kan buiten jullie invloed worden gewijzigd. Een alternatief is een samenlevingscontract. Dat is maatwerk. Kinderen worden niet automatisch erkend en het gezag moet je na erkenning samen regelen. Je bent ook niet van rechtswege erfgenaam van elkaar. Kortom, je moet meer regelen, maar je weet wel wát je regelt en hebt vrijheid daarin.

 

Ingrid Maste

Hillen van Tol

Advocaten Mediation

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *