Geschonken geld bij scheiding terug?

Tijdens ons huwelijk heb ik geld van mijn ouders ontvangen met een uitsluitingsclausule. Dit geld is toen op de gemeenschappelijke bankrekening overgemaakt. We gaan nu scheiden en ik wil mijn schenking terug. Heb ik daar recht op?

 

Over dit soort zaken zijn veel procedures gevoerd. De Hoge Raad heeft hier vorig jaar het volgende over gezegd. Als je geld onder uitsluitingsclausule hebt gekregen, heb jij recht op vergoeding van jullie gemeenschap. Ook als de schenking op de en/of rekening is gestort en op is, maakt dat niet anders. Alleen als aangetoond wordt dat jij het geld voor jouw privézaken hebt uitgegeven is er geen recht op vergoeding. Een privéuitgave kan bijvoorbeeld zijn een vakantie van jou alleen. Er is ook geen recht op vergoeding als jij het geld hebt geschonken of gezegd hebt dat jij de vakantie voor het gezin wel betaalt als cadeautje. Maar als het geld er nog is, of als het (deels) is uitgegeven aan de gezinsvakanties, een nieuw bankstel voor het gezin, de hypotheek of de boodschappen en er geen duidelijke afspraak was dat het een cadeautje was, dan heb jij recht op vergoeding.

Het ligt op jouw weg te bewijzen dat jij een schenking onder uitsluitingsclausule hebt ontvangen. En het is dan eventueel aan jouw echtgenoot te bewijzen dat jij die hebt besteed aan privézaken.

Ingrid Maste
Hillen van Tol advocatuur en mediation