Hoe kan ik scheiden zonder papieren

Hoe kan ik scheiden zonder papieren?

 

Wij zijn in het buitenland getrouwd toen ik minderjarig was en nu willen we scheiden. Maar ik heb geen papieren van mijn huwelijk. Hoe moet ik dat regelen?

 

Jij zegt dat je op de trouwdag minderjarig was. In Nederland zijn huwelijken met minderjarigen niet toegestaan. Als kindhuwelijken in jouw buitenland ook niet rechtsgeldig zijn, dan wordt het niet erkend in Nederland. Je kan dan een verklaring van niet-erkenning vragen. Is het wel een rechtsgeldig huwelijk, dan wordt dat in zijn algemeenheid in Nederland erkend. Voor een echtscheiding is de originele huwelijksakte nodig. Die kan je opvragen in het land waar je bent getrouwd. Bij vluchtelingen uit (oorlogs)gebieden waar geen burgerlijke stand (meer) is, zijn die documenten vaak niet meer te krijgen. Als je geen huwelijksakte hebt en daar ook niet aan kan komen dan bestaat de mogelijkheid het huwelijk met andere documenten aan te tonen. Misschien heb je nog foto’s van de bruiloft, of felicitaties of staat in de geboorteakte van jullie kinderen dat jullie zijn getrouwd?

Om dit soort problemen te voorkomen, kan je het huwelijk laten registreren bij de gemeente Den Haag. Bij een scheiding kan dan volstaan worden met een akte van deze gemeente.

 

Ingrid Maste

Hillen van Tol

Advocaten Mediators